Een draaischijf met historische waarde

Bahnbetriebswerk Krefeld

Alexander Wagner, vestigingsmanager van het Bahnbetriebswerk Krefeld, onderdeel van mgw Service GmbH & Co. KG: "We hebben al heel vroeg voor LGH en haar synchrone hefsystemen gekozen. Onze beslissing was gebaseerd op hun uitgebreide advies en expertise, zodat we wisten dat het project altijd in veilige handen was. Voor ons ging het niet alleen om een kostenefficiënte oplossing, maar ook om cruciale kennis, zonder welke zelfs de beste machines weinig nut hebben.".

De uitdaging

Vanwege het belang voor de geschiedenis van de stad is het spoorwegdepot in Krefeld opgenomen in het register van historisch belangrijke monumenten van de stad. Het is het laatste bewaard gebleven spoorwegdepot in het Rijnland, gebouwd in de stijl van dergelijke depots in de periode tussen het begin van de 20e eeuw en de Eerste Wereldoorlog. De door het Krefeldse erfgoed beschermde draaischijf is opgeslagen op een rond spoor. Zo heeft het rondhuis met 16 stallen volledige controle over de plaats waar de onderhoudswerkzaamheden aan elke locomotief moeten worden uitgevoerd. Door noodzakelijke restauratiewerkzaamheden was het noodzakelijk om de draaischijf ongeveer een meter boven de grond te tillen. Om verstoppingen in de hoofdlager te voorkomen was het van cruciaal belang dat de draaikrans volledig symmetrisch omhoog werd gebracht. Wat dit bemoeilijkte was het feit dat de draaikrans in een depressie lag en de hijspunten dus niet in balans waren. Gezien de hoge leeftijd van de draaischijf worden er geen vervangende onderdelen meer gemaakt en zouden eventuele beschadigingen nog ernstiger zijn. Het succes van het project hing duidelijk af van een precieze workflow en geschikte hefinrichtingen.

De oplossing

Na inspectie van de locatie in Krefeld hebben LGH-experts samen met de medewerkers van mgw Service een plan opgesteld dat rekening houdt met deze bijzondere voorwaarden. Ook moest het team rekening houden met het feit dat er op de helft van de draaischijf een loodskast stond en dat het gewicht van de loods in de hefkrachtberekening moest worden opgenomen. Naast 8 hydraulische vijzels werd voor dit project ook het manueel gestuurde synchrone hefsysteem van LGH gebruikt, dat ervoor zorgde dat de draaikrans ook bij het heffen en neerlaten van de draaikrans perfect zou functioneren. Eerst werd er op enkele plaatsen in de ondergrond zand gestort om er zeker van te zijn dat de grond volledig vlak was. Vervolgens werden de 8 hydraulische vijzels op hun plaats gezet - vier vijzels aan elke zijde - en bevestigd aan het 8-punts synchroonhefsysteem met handbediening. De naaf kon centraal gestuurd worden met behulp van het synchroon hefsysteem, zodat de draaikrans langzaam maar zeker en gelijkmatig een meter boven de grond kon worden gehesen. Het gekwalificeerde personeel van LGH lette er in het bijzonder op dat de pennen niet in de loods bleven steken. In totaal duurde het ongeveer acht uur voordat het hijsen van de pennen was voltooid. Daarna werden de noodzakelijke restauratiewerkzaamheden - de draaischijf overleefde de Tweede Wereldoorlog en werd in 1956 voor het laatst opgeknapt - voltooid. Het moeilijke deel van het project begon na de voltooiing van de reparatiewerkzaamheden: De draaikrans moest perfect gelijkmatig zijn, terwijl de draaikrans in het lager werd neergelaten en in het lager werd geschroefd. De tolerantie van het lager was extreem laag, wat de zaak nog ingewikkelder maakte. Na enkele pogingen konden de pennen uiteindelijk in het lager worden gedraaid.

LGH equipment ingezet

Synchroon hefsysteem, Hydraulische vijzels  
12 juli 2019
4 view(s)
Did you like this post?
0
0